Een misverstand over de groeimindset

Gepubliceerd op 23 november 2020 om 10:27

Giel, 5 jaar, tekende of kleurde zelden of nooit (als in werkblaadjes stond "kleur de appel rood en de peer groen" zette hij een kruisje of een stipje in de juiste kleur). Hij vond het niet leuk, voor een stuk ook zeker omdat het niet lukte zoals hij dat wilde... Dat oefenen daarbij zou kunnen helpen, dat drong niet door... Hij kon het niet en daar zou hij zelf niets aan kunnen veranderen. Een duidelijk voorbeeldje waarbij zijn vaste mindset speelt. Blijkbaar zat hij er wel mee, want hij vroeg aan Sinterklaas "iets waarmee ik beter kan tekenen".

Zelf kan ik trouwens ook niet goed tekenen. Moet ik – met een groeimindset – zeggen "nog niet"? Ik denk niet dat ik het ooit goed zal kunnen. Niet vanwege een gebrek aan aanleg (al zou ik het vroeger wel zo uitgelegd hebben), maar de ambitie is er niet. Natuurlijk, ik zou wel goed willen kunnen tekenen, maar niet zo graag dat ik er echt inspanningen voor wil doen. Sommigen zullen hier een vaste mindset in zien, maar dat klopt niet.

Voor je spreekt over een vaste mindset is het belangrijk om te kijken waarom iemand geen inspanning wilt leveren. Is het omdat hij of zij niet gelooft dat inspanningen zullen helpen om beter te worden? Of vindt hij of zij het niet nodig of belangrijk om beter te worden?

Het idee dat we overal beter in moeten worden is een voorkomende misvatting over de theorie van de groeimindset. Het is niet omdat we het potentieel hebben om beter te worden dat we elk potentieel moeten benutten. We zouden snel gebukt gaan onder teveel druk. Ik kan niet tekenen, en ik wil daar ook geen inspanning voor leveren. Ik geloof wel dat ik veel beter kan worden in tekenen mocht ik de juiste inspanningen doen, maar mijn ambities liggen ergens anders. En dat is oke, we moeten niet alles!

Ik vind dit toch wel een belangrijke kanttekening. Enerzijds om te kaderen dat iemand niet per se een vaste mindset vertoont wanneer hij/zij ergens geen inspanning voor wilt leveren, maar vooral om te benadrukken dat een groeimindset niet gaat over een verplichte algehele groei. Een groeimindset is het geloof en vertrouwen dat je mits de nodige inspanningen beter kan worden en kan groeien, maar het is geen verplichting om dit op alle vlakken te moeten doen.

Kijk daarom naar wat belangrijk is en wat nodig is voor jou (of je kind). Wat wil je echt beter kunnen? Wat moet je beter kunnen om uiteindelijk je doel te bereiken? Breng je doelen in kaart en kies daar voor groei (en inspanning)!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.